Logomerking

Jeg vil trykke logoen min, men hvordan gjør jeg det?

Logo

Logoen din kan komme i flere forskjellige filformater. Disse er ment for forskjellig type bruk. Her ser du en enkel forklaring på de mest brukte filformatene logoen din kan være i:

Bilde i rutenett

JPEG, PNG og GIF er vanlige filformater for bruk på digitale flater (skjerm). Disse filformatene består av rastergrafikk.

For å trykke logoen din, vil vi trenge trykkfiler som ofte er i filformatene AI, PDF eller EPS. Disse filformatene er vektoriserte, det betyr at filen er bygget opp av vektorpunkter som gjør at filen kan produseres i hvilken som helst størrelse uten tap av kvalitet og skarphet.

Bilde i rutenett

Forskjellen på vektor- og rastergrafikk:

Vektor er laget av linjer og kurver som bevarer alle detaljene uansett hvor stort du forstørrer logoen. Raster består av piksler som vil miste detaljnivået ved forstørring.  

Farger

I en designmanual eller visuell profil vil det som oftest stå spesifisert ulike fargeverdier. De mest brukte er disse:

Bilde i rutenett

Pantone (PMS)

Til trykk bruker vi for det meste pantonefarger. PMS står for Pantone Matching System og er et fargesystem som brukes på trykkeri når en farge skal se konsekvent lik ut uansett trykkflate, eller når det skal trykkes farger som ikke kan fremstilles med CMYK (eks. gull og sølv).

Selv om pantonefarger er den sikreste måten å sørge for at fargen oppleves lik på ulike trykkflater, vil underlag og tekstur kunne skape variasjon i hvordan fargen oppleves.

CMYK

CMYK står for Cyan, Magenta, Yellow og Key (svart) og brukes på vanlig trykk på trykkeriet og printeren hjemme eller på kontoret. Forskjellige farger lages ved at små prikker av cyan, magenta, gul og svart blekk kombineres i forskjellige mengder på trykket. Farger trykket med CMYK kan variere noe i fargen og fremstå som noe blasse.

RGB og HEX

RGB står for Rød, Grønn og Blå, og er fargesystemet som brukes på skjerm. Skjermfargene er røde, grønne og blå piksler med ulik lysstyrke. Blander man mer lys får man en lysere farge. RGB har et større fargerom enn CMYK og Pan­tone™ og derfor er det ikke alle farger som vises på en skjerm som kan gjenskapes på trykk.

For at nettleseren lettere skal forstå hvilke farger som skal vises på web, skrives ofte RGB-fargene som hexidesimal (HEX). Denne starter altid med en hashtag (#) etterfulgt av 3 eller 6 bokstaver og tall.

Trykkemetode

Det vanligste er å bruke digitaltrykk eller offsettrykk. Ved digitaltrykk brukes CMYK som er den billigste trykkmetoden. Ulempen er at det kan være vanskelig å gjengi farger konsekvent.

Offsettrykk er en trykkemetode som innebærer trykkplater og trykkfarger. Trykket gir en jevn kvalitet med skarpe farger. Ettersom pantone er ferdigblandede farger krever hver farge en egen plate i trykkprosessen. Det gjør at produksjonen bli mer kostbar, men man får en mer korrekt fargegjengivelse.

Har du spørsmål, så har vi svar!